Bæredygtighed og energistyring i børnehaveinstitutioner i Aalborg Kommune

Grønne Spirer er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for børneinstitutioner og dagplejere. Med ordningen ønsker vi at støtte og synliggøre institutionernes arbejde for en grønnere hverdag.

I Grønne Spirer er der fokus på udeliv, natur og miljø samt en grøn og sund hverdagskultur i institutionerne. Det er Aalborg Kommunes håb, at de børn, der arbejder med grønne spirer, får nogle gode og mindeværdige oplevelser med natur, dyr og miljø, og samtidig også får en forståelse for naturen og miljøet, samt de konsekvenser som menneskers adfærd har på den. Dette skal formidles til børnene på et niveau og en måde de kan forstå, dette er her hvor grønne spirer er et godt værktøj, derudover har de ansatte i institutionen en fantastisk mulighed for at arbejde med og præge børnene i dagligdagen gennem deres adfærd og det arbejde de laver med og uden børnene.

En af delmålene i projektet er at de 18 institutioner som er med er i gang med arbejde med de grønne spirer inden projektet udgang. Nogle af institutionerne er kommet godt i gang med grønne spirer og har hejst det grønne flag som viser de har opfyldt de satte kriterier

I arbejdspakke 4.5 “bæredygtighed og energistyring i børnehaveinstitutioner” ønsker Aalborg Kommune at fremme bæredygtighed og energirigtig adfærd i børnehaver. En af metoderne, der er valgt til at dette, er ordningen Grønne Spirer.

Det grønne flag bliver hejst!


I september 2017 blev det grønne flag hejst i 2 institutioner i Aalborg Kommune.

 

Daginstitutionen Grenen

Daginstitutionen Grenen, med beliggenhed i Gistrup, har plads til 15 børn i aldersgruppen 0-2 år og 34 pladser til børn mellem 2-5 år.
Institutionen har arbejdet med natur og miljø i noget tid, og ved indgangen af Green Building A-Z havde de taget en beslutning om, at de ville have det grønne flag.
I daginstitutionen har de arbejdet med bla. indsamling af skrald, jord til bord-tankegangen og energistyring. Derudover har de sølvmærke i økologi. Grenen har indtil videre haft et godt forløb i projektet og har været meget målbevidste om, hvad de gerne vil opnå.Efter 5 måneder i Green Building A-Z kunne Grenen hæve det grønne flag. Dette har bla. været muligt på baggrund af god ledelsesopbakning og et meget engageret personale - stort tillykke til Grenen  

Børnehaven FLIK-FLAK

Børnehaven FLIK-FLAK er normeret til 32 børn, og er beliggende i naturskønne omgivelser i Gistrup lige i nærheden af Lundby Bakker. Børnehaven FLIK-FLAK er en del af Dagtilbud Gistrup i Aalborg Kommune.
Børnehaven blev i januar 2015 certificeret til Det Grønne Flag fra Friluftsrådet. Det betyder, at de har særligt fokus på aktiviteter med børnene i forhold til natur og bevægelse.
FLIK-FLAK var allerede godt i gang da projekt Green Building A-Z startede, og de har hele tiden haft en stor motivation for at indgå i projektet og de aktiviteter, det indebærer.
Børnehaven har bl.a. arbejdet med energistyring, jord til bord, affaldssortering, og så har de høns, der aftager deres madrester. Børnehaven har været engageret i projektet og deres vilje og lyst til at arbejde med bæredygtighed kan mærkes når man taler med den daglige leder.
 

Vil du vide mere om, hvordan Green Building A-Z arbejder med bæredygtighed og energistyring i børnehaver, så tag kontakt til Kristian Rønnest.

Kristian Rønnest

Energimanager i børnehaver
Aalborg Kommune

9931 4062/profil-navn