Ändrade vanor nästa steg för energisnål förskola

Kasper Nyhus Ukategoriseret

Efter ett år i nyrenoverade lokaler har Hagaängs förskola i Lidköping, som är ett av pilotprojekten i Interregprojektet Green Building A-Z, halverat sin energianvändning. Detta tack vare en renovering med minskad energiåtgång som mål och förbättrad koll på klimat och driftinställningar. Nu tar kommunen nästa steg – att förändra beteendet hos personal och barn på förskolan.

Nu har Green Building A-Z:s pilotprojekt i Lidköping, Hagaängs förskola, varit i drift i drygt ett år. Verksamheten har gjort förskolan till sin och är väldigt nöjda med resultatet av renoveringen. Förskolan har moderniserats både vad gäller planlösning, ytskikt och tekniska installationer.

Fel i systemet åtgärdas tidigt

I samband med renoveringen byggdes förskolan till för att skapa en gemensam entré till de fyra förskoleavdelningarna. Ovanpå tillbyggnaden skapades ett fläktrum som förser alla allmänna ytor med luft. Storköket har ett eget ventilationsaggregat. Tillgängligheten till samtliga driftutrymmen är nu mycket god och det finns inte längre några servicepunkter på vinden. 

Förskolans installationer är uppkopplade till ett överordnat styrsystem, Citect. Eventuella fel som uppstår får driftteknikerna snabbt meddelande om och kan åtgärda i ett tidigt skede. Man har koll på klimatet i fastigheten och jobbar aktivt med att hela tiden optimera inställningar för att kunna sänka energiförbrukningen ännu mer.

Ständig mätning för att kunna följa upp

Kommunen har nu koll på energiförbrukningen genom att värmemängdsmätare och volymmätare placerats i rörsystemen. Man har också satt upp elmätare för att kunna särmäta den el som förbrukas av fastigheten, köket respektive verksamheten. Samtliga mätare fjärravläses varje dygn och värdena förs per automatik in i ett system för energiuppföljning.

Energianvändning Hagaängs förskola, före och efter renovering.

Ventilationssystemet är behovsstyrt på rumsnivå vilket betyder att systemet utifrån uppmätta parametrar (närvaro, temperatur och koldioxid) beräknar luftflöde och temperatur för att erhålla önskade värden som bör hållas i rummet.

Resultatet av alla dessa åtgärder visar att förskolan redan nu har mer än halverat den totala energiåtgången för el, värme och varmvatten. Målet är att sänka energiförbrukningen ytterligare och nästa steg är att arbeta med beteendeförändringar genom att påverka hyresgäster/brukare via smarta budskap. Helt enkelt att försöka styra om deras vanor. Tillsammans med Andreas Nilsson på Göteborgs Universitet ska kommunen nu ta fram en palett med budskap med målet att skapa en beteendeförändring.

Med hjälp av noggrannare mätning har driftteknikerna fått bra koll på klimatet i förskolan.