Aalborg Kommune på Studiebesök i Kungälv

Kasper Nyhus Ukategoriseret

I vårat interregprojekt Green Building A-Z har vi fått väldigt fin kontakt med våra danska kollegor från Aalborgs kommun. Vi har haft många givande diskussioner när vi har träffats på olika nätverksträffar. Efter det senaste nätverksmötet tog Energiledare Henrik Andersen initiativ till ett studiebesök i Sverige. Torsdagen den 13/9 kom en delegation på 30 personer från Aalborgs kommun till Kungälv, för ett studiebesök på Björkängens Förskola, Sparråsskolan och Solängens Förskola.

Vi träffades vid Björkängens Förskola, som byggdes 2014, där Johannes, Svante och vår kollega, Andreas Karlsten tog emot kollegorna från Aalborg. Vi gick runt och tittade på lokalerna och den fina utemiljön, och vi från Kungälvs kommun berättade om att detta var den första förskolan som vi byggt i 2 våningar och att vi hade stort fokus på låg energiförbrukning, giftfria byggmaterial, etc.

Våra kollegor från Aalborg frågade om hur vi jobbar t.ex. Hållbart byggande, bl.a. gällande byggmaterial, CAD, dokumenthantering, mm. Vi gick även ner till fläktrummet i källaren, för att titta på den lite udda ventilationslösningen, hybridventilation, med ventilationskanaler i marken som värmer upp luften på vintern och kyler luften på sommaren. Vissa provade att torka håret i en fläktarna.

Vi åkte vidare till Kungälvs Vandrarhem, där vi åt en lättare lunch i en vacker, gammal historisk miljö. Grannen till Vandrarhemmet är Bohus Fästning, som fotograferades flitigt av våra gäster.

Därefter åkte vi vidare till Sparråsskolan, Kungälvs nyaste skola. Den byggdes 2016-2017, tillsammans med en idrottshall. Där visade vi gästerna skolan och den stora skolgården.

Vi samlades lite senare i musiksalen och Kungälv Kommuns projektledare, Andreas Karlsten, gjorde en kort presentation av skolan, och våra erfarenheter av byggprojektet, tillsammans med skolans rektor, Cecilia Kalin, som pratade om hur personalen upplevt det första året i skolan, med värdefulla erfarenheter för framtida projekt.

Efter det så gick vissa vidare och tittade på andra delar av skolan, medan några stannade kvar och pratade lite om och styr- och reglerteknik tillsammans med Johannes och Svante.

Sista etappen gick till Solängens förskola, förskolan som är med i Interregprojektet. Vi tittade på några delar av lokalerna, plus att vi tittade på “Solartube”, som vi har installerat som test i ett rum.

Sen åkte Våra danska vänner tillbaka till hotellet i Göteborg.